5 Temmuz 2012 Perşembe

Tonlarca Soğan Derelere Atıldı


Haymanalı Çiftçimizin onca masraf, binbir  emek ve güçlükle ekip hasat ettiği, normal sezonda beklenen değeri bulmadığı için çuvallayarak depolara kaldırdığı ve sabırla en azından masraflarını kurtaracak kadar değer kazanmasını beklediği Soğanlar, bekletildiği depolarda yeşillenerek çuvallarına sığmaz hale gelince derelere atılmaya başlandı.


Hasat döneminde ihracat olduğu için satılan soğan şimdi alıcı bulamıyor. İhracat olacak diye ürününü depolara koyan çiftçilerin ellerindeki soğanlar çürümeye başladı.

Soğan eken çiftçilerden Hasan Koca ise; "İlk zamanlar soğan iyi para ediyordu, tabi o zaman ürünün hepsini satmak mümkün değildi. Üretici ürünü depoya koyması gerekiyor, depoya konulan ürünler kışın dondu. Havaların ısınması ile depolarda bulunan ürünler çürümeye başladı. Çiftçimiz elindeki ürünü çıkarmak istedi ve alıcı bulamadı, fiyatlar felaket düştü, çiftçiler sırf depo temizlensin diye elindeki ürünü çıkarmaya çalışıyor. Çiftçinin elindeki soğanı depodan alıp çöpe dökecek mazot parası yok, artık zarar karı düşünmüyorlar sadece depolarını boşaltmaya çalışıyorlar" şeklinde konuştu. Yüz ton soğanın on tonunu ancak satabildiğini belirten çiftçi Lütfü Çiçek ise şunları söyledi: "Böyle giderse her yer soğan çöplüğüne dönecek. Ben doksan ton soğanı döktüm. Öyle bir hale geldik ki soğanımızı dökecek ne mazot parası nede çalıştıracak işçi parası bulamıyoruz. Her yere soğanı dökemiyoruz, çevre kirliliği yaptığı için ama mecburuz " dedi

 En çok soğan ekiminin yapıldığı belirtilen Ataköy köyü muhtarı Şaban ÇİÇEK ‘in söylemlerine göre, tonlarca mahsul para  etmediği ve çillendiği çürümeye başladığı  gerekçesi ile kamyonlarla derelere döküldü.

Çiçek’in söylemine göre tahmini  400 ton soğan, çiftçiler tarafından derelere boşaltıldı.

Hemşehrimiz Yusuf Yılmaz'ın söylemine göre  "Eskikışla köyünde eski muhtarın dereye attığı soğanlar, bütün gebe ineklerin yavrularını bırakmasına neden oldu ve hiç bir yavru buzağı sağ olarak doğmadı."








Haber : Orhan ÇELİK / Haymana HABER / 04.07.2012

1 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil