Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet İşleyen, meyve kabuklarının azot ve fosfor yönünden oldukça zengin olduğunu, organik gübre olarak değerlendirilebileceğini söyledi.
Meyve kabuklarının sadece insan değil, toprak için de çok yaralı olduğunu belirten İşleyen, “Meyve kabukları doğal organik gübrelerdir. Toprakta kısa sürede çürürler. Toprağı besler ve kuvvetlendirir. Ne yazık ki toprak için bu kadar değerli olan meyve kabukları çöpe gidiyor.” dedi.
Dibine küçük parçalara ayrılmış meyve kabuğu konulan bitkilerin daha çabuk büyüdüğünü ifade eden İşleyen, şu bilgileri verdi: “Çok az da olsa bazı üreticiler meyve kabuklarını gübre gibi kullanıyor. Kabukların içinde bulunduğu vitaminler, minareler ve diğer yapı taşları toprağı besliyor. Dibine kabuk dökülen ağacın meyveleri daha canlı renkte ve daha büyük oluyor. Bitkiler daha çabuk uzuyor. Güller daha renkli açıyor. Meyve kabukları toprak için çok faydalı organik bir gübre işlevi görüyor."
Yrd. Doç. Dr. Mehmet İşleyen, ABD’de ve gelişmiş bazı ülkelerde meyve kabuklarının ayrı bir şekilde toplanarak tarımda organik gübre gibi kullanıldığını dile getirdi. İşleyen, “Başka çöplerle karıştırılmadan toplanan meyve kabukları çok değerli. Ayrı bir şekilde toplanabilse ve tarımda değerlendirilirse çok iyi olur. En azından kırsal alanda yaşayanlar ile bahçesi olanlar bu meyve kabuklarını çöpe atmak yerine küçük parçacıklar haline getirerek değerlendirebilirler." diye konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder