15 Nisan 2012 Pazar

Basri Köyü

BASRİ

Ayaş-Polatlı karayolu üzerinde, 1100 metre rakımlı Basrikale tepesi yamaç eteklerinde bulunan köy, ilçe merkezi ile birleşmek üzeredir.Üçpınar, Çekirdeksiz, Beyceğiz ve Karapınar köyleri ile komşudur.
Çevreye hakim bir Kaletepe üzerinde milat öncesi, Galat ve Bizans döneminde kullanılan Basrikale bulunmaktadır. Kale’nin güneybatısında milat öncesi yıllara ait bir tümülüs ve Sarıkaya mevkiinde bir höyük vardır.Ayrıca köy içinde antik mermer parçalar görülür. W. M. Ramsay, köyde yaptığı araştırmalarda Roma dönemine ait bir askeri yazıt bulmuştur.Yörede bir Roma askeri karargahının bulunduğu tezini savunur.Osmanlı dönemi belgelerinde yörede “Basri Şeyh Zaviyesi” kaydı
bulunmaktadır. Anadolu Beylerbeyi ve Varna Savaşı şehidi Karaca Bey, “Şehirviranı” adı ile anılan harap ve ıssız bir yer olan bu bölgenin tasarrufunu verir.
Bölgenin şenlendirilmesini, zaviyede gelene-gidene hizmet edilmesini şart koşar. Basri Şeyh’in vefatından sonra yerini Nazir Şeyh alır. 1466 yılında Nazir Şeyh’in vefatı ile oğulları Ahmet ve Ömer mutasarrıf olur. Fatih döneminde de zaviyenin vakfiyeti devam eder.
Köyde Osmanlı dönemine ait kitabesi yıpranmış tarihi bir çeşme ve antik malzeme bulunmaktadır.
Sakarya Meydan Muharebesi’nde Türk ordusu Basrikale’ye kadar çekilir ve tepe yamaçlarına
siperler kazarak Yunan kuvvetlerinin ileri saldırılarını engeller. 10 Eylül de başlatılan büyük
saldırıda “Duatepe” bu mevziler de bulunan askerlerin süngü hucumuyla geri alınır. Ayrıca Basrikale
tepesinde de o yılların hatırası olan mermi kovanı ve şarapnel parçaları görülür.Basrikale tepesinin her yöne hakim bakı noktaları vardır.Sivrihisar kazasına bağlı olan köy, 1926 yılında Polatlı’ya bağlanır. 1927 yılında 81 haneli ve 331 nüfusludur. 1975 yılında 972 nüfusa yükselir.İlçenin bir mahallesi durumunda olan yörede tarım ve hayvancılık yapılır. İlköğretim Okulu bulunan köy, 2000 yılında 210 hane ve 911 nüfusludur.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder