22 Mayıs 2012 Salı

Buğdayda Korkulu Rüya


Yağışlar zamanında düşmedi. Buğdayın boy attığı dönem kurak geçti. Gecikmeli olarak gelen yağış yer yer faydalı olsa da, genel durum pek öyle değil. Dolayısıyla bu yıl buğday rekoltesinde önemli ölçüde düşüş bekleniyor.

Çiftçiler gördükleri korkulu rüyanın gerçekleşmesinden endişe ediyorlar. Ekonomisi tarıma dayalı olan Polatlı’da tehlike çanları çalmaya başladı. Normal mevsim koşullarında yağışların düşmemesi hububat ekili alanlarda büyük zararlara yol açtı. Buğdayların boyları büyümedi, başaklar zayıf kaldı. Buğdaydaki genel üretim miktarında önemli ölçüde düşüş bekleniyor. Nisan yağmurlarının zamanında düşmemesi nedeniyle Polatlı’nın çok sayıda köyünde yağmur duasına çıkıldı. Buğdayın başak tutmaya başladığı dönemler buna rağmen kurak geçti. Ancak daha sonra yağışlar gelmeye başladı. Fakat bu da yer yer ekili alanlara yararlı olsa da genel durum için aynı şeyler söylenmiyor.

REKOLTEDE DÜŞÜŞ OLACAK

Yağış nedeniyle zayıf kalan ekinler, harman sezonundaki verimlerin düşmesine neden olacak. Çiftçiler bundan dolayı endişeli bekleyişe girdi. Geçen yıl hububat rekoltesinin 500 bin ton dolayında olduğu hesaplandığında, bu yıl ki rekoltede önemli ölçüde düşüş olacağı tahmin ediliyor.

SEKTÖRÜN DESTEKLENMESİ GEREKİYOR

Polatlı’daki tarımsal üretim her alanda büyük kayıplarla karşılaştı. Soğan ürünü çöpe gitti, satılanlar ise masrafını kurtarmadı. Buğdayda beklenen rekolte çıkmayacak gibi görünüyor. Temel ürün olan buğdayda bu yıl hayal kırıklığının yaşanacağına kesin gözü ile bakılıyor. Bu sebeple tarımsal sektörün desteklenmesi gerekiyor. Mevcut yasalara göre afet veya benzeri durumlarda tarım sektörünün desteklenmesi belirli kriterlere bağlanmış. Ancak bu yıl yaşanan durumu mevzuatlarda bulmak mümkün değil. Bu nedenle hükümetin durum tesbiti yaparak tarımsal sektörü desteklemesi gerekiyor.

Polatli Postasi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder