30 Mart 2012 Cuma

Gordion Arkeolojik Arastirmalar



Mary M. Voigt, 1988 yılından bu yana Gordion Kazı başkanı
Gordion sitesi Alman klasikçiydi Alfred Korte Berlin-Bağdat Demiryolu üzerinde çalışan mühendisler antik bir yerleşmenin kalıntıları rastlamıştı Sangarios (modern Sakarya) nehri üzerinde bir yeri ziyaret etmiş Kasım, 1893, yılında "keşfedilmiş" oldu. Korte öncelikle eski Yunan ve Latin yazarları eski Frig başkenti hakkında söyledikleriyle temelinde Gordion gibi site belirledi. Yedi yıl sonra, 1900 yılında Orta Anadolu'da yer alması ilk kontrollü alan projeler arasında kazı tek, üç aylık sezon yürütmek için kardeşi Gustav ile Gordion döndü. Kale Höyük olarak onlar belki de altıncı yüzyılda M.Ö. gibi erken olduğunu seviyelere ulaşmıştır. Gordion hemen yakınında bilinen yaklaşık 85 mezar tümülüs, kardeşler K (Korte) I-V olarak bilinen beş açtı. Şimdi sekizinci yüzyılın M.Ö. ilk yarısına tarihlenen Tümülüsü K-III, mobilyalar özellikle zengin oldu.

Alfred Korte.
Elli yıl Körtes 'keşifler sonrasında, Rodney S. Young Pennsylvania Müzesi Üniversitesi çatısı altında, 1950 yılında Gordion kazı başladı. Sitede Genç çalışmaları 1973 ile 17 sezon boyunca devam etti. Kale Höyük üzerinde o erken ve geç Frig kale hem de belli başlı kısımlarını ortaya nerede, doğu yarısında yoğunlaşmış, hem de örten Helenistik kasaba. Kazının ilk yıllarda, hala erken Bronz Çağı yerleşmesinin varlığına derin bir sondaj yoluyla kanıtladı. Sadece sınırlı bir inceleme Bununla birlikte, bu seviyelerin de gerçekleştirilebilir idi. Genç ayrıca Helenistik içine dokuzuncu yüzyılda M.Ö. bir tarih arasında değişen, 30 tümülüs mezar açıldı. Bunlar, Orta Frig dönemine ait ikisi muhteşem Tümülüsü MM ve bir Frig çocuğun yakındaki zengin mezarı (P Tümülüsü), dahil. Birkaç tümülüsler gibi Orta Frig evler ve görece mütevazı mezarlıklar, Hitit Eski Krallık (17. ve 15. yüzyıllarda M.Ö.) zamanına kadar uzanan Orta Frig tarihi, diğeri daha önce kalıntıların, üzerine gelen bulundu. Kale Höyük hemen güneydoğusunda, Küçük Höyük veya "Küçük Höyük" kazı yüksek bir kerpiç kalesi, geç yedinci veya erken altıncı yüzyıl M.Ö. muhtemelen Lidya kurulumu üzerinde bir kerpiç kale saptandı. Kalesi uzanan kerpiç sur duvarları bir Lower Town içine. 540S M.Ö. kalesi yıkım, bir kuşatmadan sonra, şüphesiz Gordion Farsça yakalama yansıtır.
Rodney Stuart
Rodney Young 1974 yılında bir trafik kazasında öldü ve kazı Mary M. Voigt yönetiminde, 1988 yılına kadar Gordion'da devam etmedi. Aradan geçen yıllar boyunca, geç Keith deVries araştırma ve site bakım nezaret, Proje Direktörü oldu. 1988 yılında G. Kenneth Sams Proje Direktörü olarak deVries yerini ve koruma ve Young keşifler yayın sorumluluğunu üstlendi. Yeni kazılar stratigrafisi konularında açıklığa kavuşturmak ve daha önce çok az veya hiç kazı gördüğü sitenin alanları araştırmak için çalışmışlardır. Ana Genç kazı alanında yıkmışlar siperler şimdiye kadar bilinmeyen Erken Demir Çağı tabakalarına ortaya koyarken Böylece Kalesi Höyüğü batı tarafında, Genç ve Korte kardeşlerin siperler, dönülmüş. Küçük Höyük çevresinde Çalışma Lower Town meskenleri ortaya, ve parçalanmış insan ve hayvanların garip ritüel mevduat şeklinde Helenistik dönemde Celtic varlığı, korkunç bir kanıt ortaya çıkardı. Kazı sekizinci yüzyılda M.Ö. gibi erken belki uzanan geniş bir dış İlçe ortaya tarafından Kalesi Höyüğü batısında, anket izledi. Naomi Miller Ben Marsh'ın ve paleobotani araştırma tarafından jeomorfolojik incelemeler antik fiziksel ve çiçek çevre üzerinde önemli bir ışık tutmuştur ise Lisa Kealhofer yönettiği Gordion çevresindeki bölgenin arkeolojik yüzey araştırması,,, yerleşim modelleri daha geniş bir yerel bağlamda sitenin yerleştirmiştir.
Ankara Anadolu Medeniyetleri (Anadolu Medeniyetleri Müzesi) Müzesi Gordion her zaman temel bir rol oynamıştır. Gordion Arkeoloji Projesi Her müzeden arkeologlar sezon, ve bu kişiler proje çalışmaları ve deneyimi büyük bir katkıda bulunmuş ve yerinde işlemleri denetleyecek komiser-Kültür ve Turizm Bakanlığı çoğu. Müzenin dört Gordion mezar-höyük kazıları (özellikle Mamaderesi Tümülüsü ve Kızlar Kayası Höyük A) ve Helenistik Tümülüs O 'mezar odasının üzerine kurtarma çalışmaları dahil olmak üzere, Gordion kendi operasyonlar gerçekleştirmiştir.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder