30 Mart 2012 Cuma

Roma Doneminde Gordion


Roma mezarlığında kazı.
Yeni bir yerleşim Augustus veya erken Julio-Claudius döneminde (M.Ö. 25-MÖ 25 CE) sırasında Gordion Kalesi Höyüğü tepesine kurulmuş, M.Ö. 25 yılında İmparator Augustus tarafından Galatia ilhak etmesinin ardından. Coğrafyacı tarafından bir çağdaş (Augustus) hesabı Strabon-Roma hayatta kalan tek edebi referans olarak (Coğrafya 12.5.3) çevrili olanlar sadece biraz daha büyük bir köy olarak o anda sitede Gordion-açıklar. Bu yerleşim Kalesi Höyüğü henüz bilinmeyen nedenlerle terk edildiği zaman erken beşinci yüzyılda CE, kadar aralıklarla işgal edilmiş görünüyor.
Kale Höyük üzerinde Roma döneminde yerleşim Sadece görece küçük porsiyonlar bugüne kadar çıkarılmıştır. 1900 yılında höyüğün güneybatı bölgesinde yoğunlaştırdılar Korte kardeşler, o bölgede Roma yerleşim yetersiz izleri ortaya çıkarıldı. RS Genç her iki alanda da Roma döneminde şehrin iki ayrı yapı evresi temizleyerek, onun ilk 1950 kazı mevsimi boyunca bu konumda ve kuzeybatı bölgesinde daha önemli kalıntıları ortaya çıkardı. Kuzeybatı ve güneybatı bölgelerinde Operasyon Demir Çağı tabakasının daha doğrudan erişimi olan alanlarda konsantre Young kararının ardından, ancak, sadece tek bir sezon sonra durdurulmuştu. Bununla birlikte, Roma yerleşimi doğu kenarında birkaç bölük pörçük yapıların 1967 ve 1973 yılları arasında kazılan "Orta Kes" (CC) ve "Batı City Wall" (WCW) siperler, Genç ekibi tarafından rastlanmıştır.
Roma mezar
 Sitenin sonraki tabakaları son on yılda artan ilgi daha dikkatli kontrol ve kayıt koşulları altında Roma kenti taze bir keşif yol açtı. 1993 ve 2002 yılları arasında, MM Voigt ve kuzeybatı ve güneybatı bölgelerinde, daha önce Genç tarafından belirlenen özelliklerini yeniden kaydedildi ve kasabanın eski yerleşim aşamalarında hem de TC Genç yeniden başlatılmasına eser, Augustus ve erken Julio-Claudius dönemlere tarihlenen edildi ilk kez gözler önüne serdi. En son, 2004 ve 2005 yıllarında, AL Goldman Kalesi Höyüğü üzerinde üç ayrı noktada, Roma yerleşimi hedef kazıların ilk seri yönetti. ; Farklı sektörlerde şehrin fiziki planının genişletme ve geliştirme (2) ayak (1) şehrin kuruluş tarihini ve onun erken yerleşim evreleri karakter: Projenin özel hedefleri aşağıdaki birbiriyle ilişkili konuların bir soruşturma dahil Kale Höyük; Roma İmparatorluk döneminde sitesi işlevi ve ekonomik aktivitede (3) değişiklikler; ve site sakinleri arasında 'şapkalı' kültürel kalıpları (4) yayılmasını ve ölçüde.
 Son araştırmalar büyük ölçüde kent ile ilgili daha önceki varsayımlarının değiştirmiştir. Şimdi yerleşim geç birinci yüzyıl M.Ö. veya erken birinci yüzyıl CE, terk höyüğün yüzeyi tesviye edildiği bir zamanda ve batı yarım üstüne inşa edilen yeni bir şehrin yeniden kuruluşu temsil ettiği kabul edilmektedir. Bu dikkatli tesviye faaliyetleri, binalar yeni bir kuzey-güney ekseninde (tüm Roma öncesi aşamalarında görülen kuzeybatı-güneydoğu yönünde uymayacak) kabulü, kerpiç Kat dikkatli döşeme ve yeraltı su borusu yapımında tüm işaret yerleşim kuruluşundan önce hayal edilenden çok daha bilinçli bir çaba olduğunu. Kasabanın işgal ömrü de artık bellidir: en az dört ana yapı evresi kuruluş dönemi ve erken beşinci yüzyılda CE kasabanın son terk arasında tespit edilmiştir. Ayrıca, Young tarafından kazılan malzemenin analizi iç organizasyon ve eski şüphesi daha ekonomik faaliyet daha yüksek seviyede ortaya koymuştur. İleri mimari iyileştirmeler (örneğin bir sütunlu cadde, bir peristilli planı olan bir evi) giriş, sokak madalyonun nispeten yüksek frekans bulur ve ithal seramik, cam ve takı önemli miktarlarda tüm gösteriyor ki site sakinlerinin en azından bazı refah orta seviyede kavuşmuştur. Ayrıca üçüncü yüzyılda CE gibi bu kadar geç fazlalaştı, mezar taşları halen gömü-olurdu desecrators karşı kalıplaşmış Frig kitabeleri, küfürler taşıyordu.
Kale Höyükten gelen Roma askeri zırhlı elbisesi
Kale Höyük üzerinde bir Roma bina kompleksinin bir parçası.
Kasabanın toplam fonksiyonu (ler) anlayışımız da aynı şekilde geliştirmek için başlamıştır. 2004 ve Gordion Roma askeri teçhizat 2005 yılında keşfi kasabası yerel alan için küçük bir askeri ve / veya idari sonrası olarak var olduğunu kanıtlamaktadır. Antik yol güzergahlar Ancyra ve Pessinus (sırasıyla, modern Ankara ve Ballıhisar) ve eyalet başkentleri arasında koştu karayolunun yanında Gordion hemen yakınında Vindia veya Vinda ya adında bir nakil istasyonu (statio) yerleştirin. Bu yolun bazı bölümleri Gordion kazılmıştır ve rota saha araştırmaları Colonia Germa (modern Babadat) de, hemen batısında statio pozitif tanımlanmasına yol açmıştır. Germa yatıyor yana sadece ca. Gordion 25 km güneybatısında, güzergahlar üzerinde belirtilen yaklaşık mesafe, o Gordion ve Vindia / Vinda bir ve aynı olduğunu kuvvetle muhtemel görünüyor. Site iki nehir vadileri (Sangarius / Sakarya ve Tembris / Porsuk) izdiham de stratejik bir yerde olduğu için askeri bir mesaj olarak Gordion'un seçimi, tamamen şaşırtıcı değildir. Kasaba kalıcı bir kale ev olup olmadığı tartışma aşamasındadır. Durumunuz ne olursa olsun, bu kasaba, Roma yerel haberleşme, ulaşım ve güvenlik ağında önemli bir bağ idi olarak bulunan il yönetim ve iletişim sistemi (Cursus publicus), en azından küçük bir rol oynamış olduğu açıktır.
Not-Ingilizceden Turkceye Uyarlanmistir

 Darbyshire, G., KW Harl ve AL Goldman. 2009. Gordion "" Caracalla Zafer için. "New Roman Sunaklar," s Sefer 51.2, 31-38.
Goldman, AL 2005. Midas ve Friglerin Arkeolojisi ", Gordion Roma dönemi Şehir Yeniden". Gordion Yeni İş, ed. L. Kealhofer, Philadelphia, s 56-67.
Roller, LE 2002. "Gordion, A Latin Epitaph," Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik 141, s 215-220.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder