30 Mart 2012 Cuma

Dijital Gordion Haritalama Projesi

Haritalama ekibinin bir üyesi Penn Müzesi'nde Sayısallaştırma Lab çalışıyor.
Kazı Gordion üzerinde 30 mevsim bir sonucu olarak Yakın Doğu antik en zengin arkeolojik veri setleri biri vermiştir. Sitenin doğru mekansal temsilleri eksikliği Ancak, sürekli kazılan malzeme analizi ve yayın engellemiştir. Tam bir site planı yok, ve antik mimari biraz hassas bir site çapında koordinat sisteminde yer olabilir. Bu durumun ciddiyeti abartma zordur. Kazılarda ve onların toplulukları için kayıtların en sonunda artık hayatta pek çoğu mimari özellikleri, bağlanmıştı. Sonuç olarak, önemli verilerin kabul edilebilir bir hassasiyetle, ya mutlak veya birbirlerinden göreceli olarak uzaysal olarak yer edilemez. Haritalama ile ilgili belirli sorunların varlığı uzun zamandır bilinen ve haritaları ve planları sorumlu mimarlar bazı yılda ilaçlar denendi, ancak uygun çözümler her zamankinden bulundu edilmiştir.

İki yeni girişimler Gordion'un verilerin doğru mekansal referans talep ettiği sorunun gerçek büyüklüğü, sadece 2007 yılında ortaya çıktı. Brian Rose, sadece projenin eş-direktörü oldu ve Kalesi Höyüğü bir faz planı kazı verileri anlama ve sunum geliştirmek olacağını öne sürmüştü. Aynı zamanda, Gareth Darbyshire ve Gabriel Pizzorno başlamıştır Dijital Gordion projesi, arşivlenmiş kayıtları ve online bir araştırma ortamının yaratılması sayısallaştırma yoluyla Gordion veri erişilebilirliği ve analiz geliştirmek için hangi hedefi. Hızla yeni bir mekansal referans bileşeni tam olarak tüm verileri bütünleştirmek için gerekli olacak belli oldu.
 
 Aynı yıl Pizzorno ve Darbyshire bir anket yapmaya başladı O Gordion Arşiv gibi kazı defter, mimarlar 'raporları, hava fotoğrafları ve uydu görüntüleri gibi yardımcı malzemeleri ile birlikte, 700'den fazla plan ve detay değişen derecelerde haritalar dahil.
 Yalnız harita ve planlar sorunu anlamak için yetersizdir. Daha ziyade, bütünsel bir yaklaşım dikkate bilgiler birçok farklı türde alarak esastır: arkeolojik kanıt kendisi (yapılar, mevduat ve eserleri) ve sitenin topoğrafyası, kazı çalışma bağlamında (amaçları ve metodolojisi, personel, organizasyon, lojistik ve zamanlama); ve teknik detaylar (zaman kullanılan ekipman tipleri, durumu ve yetenekleri).
Son iki yıl içinde, sorunları ile ilgili bir strateji formüle edilmiştir. Bizim en öncelikli ileride yeniden (ve sitenin herhangi bir mevcut ve gelecekteki iş) demirlemiş olabilir Mutlak bir çerçevenin kurulması olmuştur. Bu amacı gerçekleştirmek için en iyi yolu Universal Transverse Mercator (UTM) koordinat sistemi kullanmak olmuştur. UTM Dünya'nın yüzeyinde yer belirlemek için bir standart, dünya çapında bir sistem sağlar ve bu nedenle özel bir site ızgara sorunları geçirmeyen.
Büyük önem Gordion haritalama tarihinin ayrıntılı bir anlayış olduğunu ve bu nedenle kapsamlı arşiv araştırması başladı. Mimarların notları ve kaybolmamış planlarının ayrıntılı bir karşılaştırmalı çalışma sayesinde, orijinal bazı hataların yeniden inşa ve önceye alındı. Bu çalışma bize erken sitesinde planlama kullanılmaya başlanmış, ancak daha sonra gömülü olmuştu ve kayıp kabul edildi sabit noktalarının yerleri belirlemek için izin verdi. Total station eksik sabit puan numarasını bulmak için kullanılan, ve diğer birçok kaybolmamış anket işaretleri de bulunduğu ve bunların birbirlerine göre konumları tam kaydedildi: 2008 Gordion alan sezonunda bu modeller yerinde test edildi. Aynı yıl Gordion Arşiv içine accessioned hiç yoktu Gordion kaybolmamış tüm haritalama belgeler, Philadelphia getirildi.
 Bildiğim kadarıyla yeni planlarının oluşturulması ile ilgili olarak, iyi bir başlangıç ​​noktası zemin üzerinde görülebilen özelliklerin dikkatli eşleştirilmesidir. Brown Üniversitesinden bir ekip detaylı bir araştırma başladı, bu yönde adımlar zaten 2008 yılında alınan Orta Frig Kalesi Höyüğü üzerinde hala kaybolmamış mimarisi. Kazılan seviyeleri çoğunun artık hayatta beri yalnız Ancak, bu yetersizdir. Sonuç olarak, son 50 yılda (özellikle hava fotoğrafları ve daha güncel uydu görüntülerinin) üzerinden farklı zamanlarda alınan kullanılabilir görüntüleri ile 'anlık' bir sistem geliştirdi. Bu anlık bir kez düzgün kalibre ve jeo-referanslı, kazıların tarihi boyunca farklı zamanlarda siperler ve yapıların çeşitli planlar hizalamak için mekan hissi sağlıyor. Uyumlaştırmak merkezi görevi mümkün olduğunca çok bilinen noktalar olarak içeren bir CBS planlarının taranmış dijital görüntü düzeltme içerir. Sonuç olarak, plan çoğunluğu nihayet doğru bir zemin üzerinde Ayaktaki fiziksel özellikleri ile, ya da eski hava görüntüleri görünür özellikler için veya bu işlemde hizalanmış diğer plan bağlanabilir.
Yerinde önemli özellikleri mutlak UTM koordinatlarını ilk belirlenmesi için, QuickBird uydu görüntüleri NASA ile ortaklık yoluyla kazanılan ve rektifiye edilmiştir. Uydu görüntüleri, detaylı bir alan araştırması-kullanarak bir diferansiyel Küresel Konumlandırma Sistemi (dGPS) birim olarak hala ayakta kaybolmamış anket işaretleri mutlak global koordinatları gibi eski taş binaları belirlemek için 2008 alan sezonunda başlatılan tamamlamak için . Modern dGPS ölçümleri bir noktanın gerçek bir küresel koordinat 2 cm içinde genellikle doğru ve total station aynı puan tekrarlanan ölçümler ile, anket noktaları gerçek UTM koordinatlarını az 1 cm içinde demirlemiş olabilir.
 2008 yılında hava 1959 fotoğraf ve 1989 sitenin 15 balon fotoğraflarından bir dizi dahil QuickBird görüntüleri, karşı Gordion Arşiv diğer görüntüleri düzelterek ve jeo-referans başladı. 2009 yılının baharında, Philip Saperstein jeo-sınıflandırma ve yönetimi ile yardımcı olmak için proje katıldı. Şu anda eşleme doğruluğunu geliştirmek için otomatik algoritmalar test ediyoruz. Bir kez yakın mesafe fotoğrafları mutlak koordinatları odaklı, onlar kazı planları çok sayıda başvuru için güvenilir bir temel oluşturmalıdır.
Proje 2009-10 akademik yılı için Üniversite Araştırma Vakfı hibe verildi. Bizim yönü altında, Penn öğrencilerin bir takım haritalar ve planlar sayısallaştırma üzerinde çalışıyor ve böylece UTM koordinat sistemi içine yansıtarak, uydu görüntüleri ve hava fotoğrafları özellikleri bu ayarlamak için CBS kullanıyor. Sürecin doğruluğu Gordion ankete bilinen datum noktalarının kıyasla tarafından geliştirilecek ve sitenin bir vektör planı doğrultulmuş planları ile imal edilecektir. Mevcut odak gelen planları üzerinde Genç kazı serisi (1950-1973) daha sonraki planları kazılarda, yapılar ve sabit noktaları kısmını oluşturmaktadır, Voigt serisi (1988-2006) başvurulan . Alanında dizüstü plan ve eskizler de etüt edilmektedir ve daha sonra CBS entegre edilecek.
Dijital Gordion Haritalama Projesi Gareth Darbyshire, Gabe Pizzorno ve Phil sapirstein yönettiği, Gordion Projesi gözetiminde eş-direktörü Brian Rose. Proje şu anda bir hibe ile finanse edilmektedir Üniversitesi Araştırma Vakfı , hem de ortaklıklar yararlanmıştır:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder