22 Mayıs 2012 Salı

Köylerde Brusella Tehdidi

Bir hayvan hastalığı olan ve hayvansal ürünlerden insanlara geçen Brusella hastalığı aşı yapılmaması tepkilere yol açıyor. 


Besicilerden Faruk Yavuz İlçe Tarım Müdürlüğü’nün bu konuyu ciddi olarak ele almadığını belirterek “bazı hayvanlar aşılandı bazıları yapılmadı. Sorduğumuzda aşı yok denilerek bu ciddi iş savsaklanıyor” dedi.
Yassıhöyük Köyü çiftçilerinden Faruk Yavuz, hayvan hastalığı olan Brusella hastalığını önleyici aşıların yapılmamasına tepki gösterdi. İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından bazı köylerde brusella aşısı yapıldığını, ancak önemli kesimde aşıların ihmal edildiğini belirtti. Bu konuyu yetkililerin ciddiye almadığını belirten Yavuz, “iki buçuk aydır ciddi bir şekilde aşı yapılmıyor. Bazı hayvanlar aşılandı ancak bir çoğu yapılmadı. Sorduğumuzda ise aşı yok deniliyor. Aradan uzunca zaman geçmesine rağmen ses seda çıkmıyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

AŞI OLMAMASI MAZERET DEĞİL

Faruk Yavuz aşı yok şeklinde bir mazeretin kabul edilemeyeceğini söyledi. Brusella hastalığının bulaşıcı olduğunu, insanlara da hayvansal ürünlerden bulaştığını söyleyen Yavuz, “hastalığın insanlara bulaşmayacağını kimse garanti edemez” dedi. Bu nedenle İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerinin brusella konusunda gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğini vurguladı.

BRUSELLA HASTALIĞI NEDIR VE NASIL BULAŞIR?

Halk arasında “yavru atma”, “malta humması”, “ dalgalı humma” olarak bilinen hastalığa brusella denilen mikrop neden olur. Brusella mikrobu insan, sığır, koyun, keçilerde yavru atma, kısırlık ve meme hastalıkları yapar. Mikrop, hasta hayvanların dışkı, süt ve atık yavru zarları ile çevreye bulaşıp, insanlarda hastalık meydana getirir. Ahır veya ağıl içinde hayvanlar arasında bulaşma ağız, deri, göz yoluyla, çiftleşme ve sağım sırasındaki hatalar sonucunda meme yoluyla olur. Brusella hastalığı taşıyan hayvanların ihbarı mecburidir. Brusella hastalığı hasta hayvanların eti, sütü ve sütünün ürünleriyle temas eden insanlara bulaşabilir. Keçi başta olmak üzere küçük ve büyük baş hayvanların ürünleriyle insanlara bulaşır.

Polatli Postasi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder