26 Nisan 2012 Perşembe

Arif Saraç,diyor ki;eski çapaları çöpe atın! Bir çapa makinesi alın! Teknolojinin keyfini yaşayın!

Eskiden büyük uğraş ve sıkıntılarla ve elle yapılan çapa derdine son veren çapa makinesi şimdi Polatlı Çiftçisi’nin yardımına koşuyor.

Traktör yardımıyla yapılan bu çapa işinde sürücü ekran yardımıyla çapa yapılan araları da kontrol edebiliyor.Geçmişte el ile yapılan çapalamada emek ve zaman yana harcanan alın terine son. Kısa sürede Çapa Makinesi ile toprak helme helme çapalanmakta..Çapa Makineleri tarım yapılacak toprakların işlenmesine ve tarım ürünlerinin ekileceği toprağın kısa zamanda hazırlanmasına yarıyor.Bu makineler çiftçilerin gözbebeği. Çok hızlı ve verimli çalışmak isteyen çiftçiler çapa makinesini kullanıyor. Çapa makinelerinin pek çok çeşidi bulunmaktadır: -Dizel -Benzinli -Şanzımanlı -Kayışlı Çiftçiler bütçelerine göre en uygun çapa makinesini seçip almaları toprakla olan mücadelede kendileri için büyük kolaylık sağlayacak. İnsan gücüne dayalı tarımın yavaş olması, yabani otlarla olan mücadelede zaman kaybıdır. Çiftçilerin işlerini kolaylaştıran teknolojik çapa makineleri aslında en ekonomik tarım makinelerindendir.

ÇAPA MAKİNESİ ALANLARIN İŞİ NASIL KOLAYLAŞIR

Çapa ile yapılan çapalamada toprak dibine kadar ulaşılmaz. Yabani otlar yine kısa sürede yetişir. Çok zaman harcanır. Bitkinin kökü zarar görebilir. Para ve zamandan tasarruf etmek için alınan çapa makinesi ile toprak traktörle nadas edilmiş gibi olur. Yabani otlar toprak için zengin bir besin kaynağı olur. Ama Çapa makinesi alırken öncelikle kullanacağımız alanı iyi tanımamız gerekiyor. Arazinin büyüklüğü ve yapısını doğru tespit etmeliyiz. Meyve bahçeleri, tarlalar, hobi bahçeleri, sebze bahçeleri, seralar vb bir çok alanda kullanabilen makinelerden hangisinin amacımıza daha iyi hizmet edeceğini bilmeliyiz. Örneğin sera veya sebze bahçemiz varsa çapa genişliği dar olan ve küçük hacimli motoru olan bir makine tercih etmeliyiz. Ve yine meyve bahçesinde kullanacaksak gidon yüksekliği ayarlanabilir olmalı ve manevra kabiliyeti yüksek olmalı. Eğer çalışma alanımız büyük bir arazi olacaksa yine ona göre yakıt tasarrufu sağlamak adına güçlü bir dizel motoru olan ve çapa genişliği fazla olan bir makine tercihinde bulunabilirsiniz.

Polatli Postasi

1 yorum:

  1. Verimli çalışmak isteyenler çapa makinesini kullanıyor zaten.

    YanıtlaSil