AKDENİZ Üniversitesi’nde (AÜ) 2011 yılında başlatılan araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucu, nano teknolojik yöntemlerle akıllı gübre elde edildi. Nanoixir adı verilen bu gübre sayesinde, bitkinin fotosentez hızı ve etkinliği artırılarak, bitkisel üretimde yüksek verim, ürün kalitesinde artış, tat ve aromada iyileşme, erken hasat ve
depolamada süresinde artış sağlandı.
AÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Numan Hoda ve Ar-Ge ekibi, bir yıl süren laboratuvar çalışmaları neticesinde, tarım sektöründe bitki beslemede devrim etkisi yaratacak ‘nano gübre’yi elde etti. Dünyada henüz muadili ve benzeri bulunmayan ‘akıllı gübre’ Nanoixir, iki yıl süreyle tarla ve seralarda denendi ve başarılı sonuç elde edildi.
Doç. Dr. Numan Hoda danışmanlığında, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) Ar-Ge desteğiyle Atmosfer Laboratuvarı adlı firma tarafından başlatılan ‘nano gübre’ üretim projesi, başarıyla tamamlandı. Proje sonucunda tarım sektöründe bitki besleme gübresi olarak kullanılabilecek 4 mikro elementin nano boyutta sentezlenip tarımda kullanılabilir hale getirilmesi sağlandı. Elde edilen nano bakır, nano çinko, nano demir ve nano mangan adlı nano-elementlerin tekli ya da çoklu karışımları değişik tarım bitkilerine başarıyla uygulandı.
NANO GÜBRE İLE YÜZDE 25 ÜRÜN ARTIŞI
Nano gübreyle yüzde 25′e varan ürün artışı elde edildiğini söyleyen Doç. Dr. Hoda, nano gübrenin, normal gübrelerde önerilen miktarın yüzde 1′i kadar uygulama yapıldığında normal gübreler kadar etkili olabildiğini vurguladı. Projenin işleyişi esasını anlatan Doç. Dr. Numan Hoda şu bilgileri verdi:
“Projenin dayandığı asıl nokta, insanlar için kullanılan ilaçlarını yavaş salınım sisteminin, gübreye de uygulanarak bitkiye yavaş yavaş verilmesi ve bitkinin strese girmeden devamlı olarak aynı oranda element almasını sağlamaktır. Elementlerin nano boyutta ve yavaş salınımla bitkilere verilmesi, bitkilerde renk, koku, tat, kalibrasyon (ölçümleme) ve raf ömrü sorunlarına çözüm getirmektedir. Klasik gübrelerde olduğu gibi, yapraktan ya da damla sulamayla bitkiye başarıyla uygulanmakta. Rekoltede yüzde 25′e varan artış sağlamaktadır. Normal gübrelerde önerilen miktarın yüzde 1′i kadar uygulama yapıldığında normal gübreler kadar etkili olabilmektedir.”
TARLA VE SERA DENEMELERİ BAŞARILI
Proje sonunda nano-elementlerin açık tarlada ve serada tüm saha denemelerinin başarıyla tamamlandığını belirten Doç. Dr. Numan Hoda, “Ürünlerin yurt içi ve yurt dışı patent başvurusu yapıldı. Marka ve endüstriyel ambalaj izinleri alındı. Ürünler ‘Nanoixir’ markasıyla piyasaya çıkmaya hazır. KOSGEB, projenin devamı olarak ikinci etap endüstriyel destek çalışmasını da destekliyor” dedi.
DÜNYADA MUADİLİ VE BENZERİ YOK
Dünyada bu ürünün muadili ve benzerinin olmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Numan Hoda, sözlerini şöyle tamamladı:
“Ürünler ilk defa ülkemizde sentezlenip, uygulanmıştır. İngiltere ve Hollanda’dan bazı firmalar ürünlerin haklarını satın almak ya da beraber üretimi için teklifler sundular. Fakat, Atmosfer Laboratuvarı’nın sahibi ve proje destekleyicisi Serhad Tümay ile böylesi bir ürünün yerli kalması gerektiğine karar verdik ve ancak yerli yatırımcıyla birlikte piyasaya çıkarmayı hedefledik.”
Kaynak:DHA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder