2 Mayıs 2012 Çarşamba

Günes Enerjisiyle Bedava Tarımsal Sulama Yapılıyor

Polatlı Kaymakamlığı ve İl Özel İdaresi’nce Kargalı Köyü’nde 109 bin liraya yaptırılan güneş enerjili tarımsal sulama sistemi köylüyü “elektrik enerjisine” bağımlı olmaktan kurtarıyor.

 Muhtar Metin Tekeli, beş bin dekarlık alanın sulanması için 50 bin liralık maliyet çıktığını, ancak güneş enerjili sistemle bedava yapıldığını kaydetti.
İl Özel İdaresi ve Polatlı Kaymakamlığı, ilçedeki tarımsal sulama alanları için devrim sayılan bir projeyi hayata geçiriyor. İlki Kargalı Köyü’nde yapılan güneş enerjisiyle tarımsal sulama projesinin önümüzdeki günlerde açılışı gerçekleştirilecek. Projeyi yapan firmanın sahibi Çetin Aslan, güneş enerjisi sayesinde doğru akımın alternatif akıma çevrildiğini söyledi.

MALİYETİ 109 BİN LİRA

Çetin Aslan güneş panelleri sistemini şöyle anlattı: “Güneş panelleri sayesinde doğru akım alternatif akıma çevriliyor. Sistem saniyede 16 litrelik su ile çalışıyor ve tamamen tarımsal sulama amaçlı olarak kullanılacak. Böylece 400 volt yani 17,5 kilovatlık enerji üretebiliyoruz. Bu da 8 dairenin elektrik enerjisi ihtiyacına denk düşüyor” dedi. Aslan, projenin bir benzerini daha önce Çamlıdere ilçesinin Meşale köyünde kurduklarını söyledi. Türkiye’nin farklı bölgelerinde aynı sistemin konut elektrik ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulduğunu söyleyen Çetin Aslan “tarımsal sulama amaçlı olarak sanıyorum ilk kez burada kuruluyor” dedi.

BEDAVA SULAMA YAPILACAK

Kargalı Köyü Muhtarı Metin Tekeli, köydeki göletin son 10 yıldır kuraklık nedeniyle tarımsal sulama için kullanılamadığını söyledi. Özel İdare ve Kaymakamlık tarafından hazırlanan projenin devreye girmesiyle son 10 yıldır dolmayan göletin dolduğunu ifade eten Metin Tekeli, “bununla tarımsal sulama yapıyoruz. Şu anda kuraklık sıkıntısı var. Normalde 2 bin 500 dekarlık yerimiz var sulanacak, ancak bu tesisin faaliyete başlamasıyla 12 bin dekarlık alanda sulama yapabileceğiz” dedi. Muhtar Tekeli, 2 bin 500 dönümlük tarımsal sulamanın elektrik enerjisiyle yapılması durumunda 50 bin liralık maliyetin olacağını, ancak güneş enerjili sistemde bu sulamanın bedava yapılacağını kaydetti. Tekeli, ayrıca köyün içme suyunu karşılamak için de bu tesisten yararlanacaklarını vurguladı.
video

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder