15 Mart 2013 Cuma

Anadolu Yaban Koyunları Bozkırlarımızda Çoğalıyor


Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce, 2004 yılında başlatılan "Anadolu Yaban Koyununun Eski Yaşam Alanlarına Yeniden Yerleştirilmesi" projesi kapsamında, 2005 yılında Konya-Bozdağ'daki Üretme İstasyonu'ndan alınarak, eski yaşam alanlarından olan Karaman-Karadağ'daki doğal yaşam alanlarına yerleştirilen Anadolu Yaban Koyunları yapılan özverili üretim çalışmaları neticesinde yeniden Anadolu bozkırlarında..

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Anadolu yaban koyunlarının Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğine tekrar kazandırılması maksadıyla gerçekleştirilen çalışmalar sonuç vermeye başladı. Yerleştirme sonrası ilk yıllarda sahaya uyum nedeni ile yerleştirilen hayvanların sayısında azalma olsa da, son yıllarda popülasyon artmaya başladı.

2012 yılı sonunda yapılan Anadolu Yaban Koyunu envanter çalışması neticelerine göre Karaman- Karadağ'ın muhtelif mevkilerinde; 14 erişkin erkek, 19 erişkin dişi ve 16 yavru olmak üzere 49 Anadolu yaban koyunu tespit edildi.

Yapılan yerleştirmeler sırasında Ankara Nallıhan'da da Anadolu yaban koyunları doğaya bırakılmıştı. Bu alanda ise tabiatta şu an 40-50 birey, Nallıhan Üretme istasyonu'nda da 62 birey bulunuyor.

Anadolu Yaban koyunlarının ülkemizde kaldığı son yer olan ve yerleştirilen hayvanların üretildiği Konya Bozdağ Üretme İstasyonu'nda ise 2012 yılı sonu itibarı ile 497 Anadolu Yaban Koyunu bulunuyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Merkez ve Taşra teşkilatınca gerçekleştirilen ve sonuçları alınmaya başlanan bu başarılı çalışmalar ile Anadolu Yaban Koyunu'nun eskiden olduğu gibi Afyonkarahisar, Eskişehir gibi illerde de uygun alanlarda doğaya yerleştirilmesi yapılacak, türün yayınlaştırılması çalışmaları yeni yerlerle de devam edecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder