26 Nisan 2012 Perşembe

Çiftçi İllallah dedi!

Tarımsal sulamanın yapıldığı Sakarya Irmağı hattındaki elektrik trafolarında yapılan bakır tel hırsızlığı çiftçileri adeta isyan noktasına getirdi. 

Kocahacılı Tarımsal Sulama Kooperatifi Başkanı Duran Uçar “hırsızlardan bıktık” dedi. Karailyas Köyü Muhtarı Mehmet Bol ise “trafo kabloları çalınıyor, çiftçilik yapamıyoruz. Yeni kablolar takmakla başa çıkamıyoruz” diye şikayet etti.
Sakarya Nehri, Porsuk Çayı ve Ankara Çayı’nın Polatlı bölgesinde son zamanlarda meydana gelen trafolardaki bakır kablo hırsızları çiftçileri isyan noktasına getirdi. Son aylarda onlarca hırsızlık olayının meydana geldiğini söyleyen çiftçiler “birileri buna son versin, caydırıcı önlemler alınsın” dediler. Kocahacılı Köyü Tarımsal Sulama Kooperatifi Başkanı Duran Uçar, 2009 yılında ve geçtiğimiz oy olmak üzere trafo merkezinde iki kez hırsızlık yapıldığını söyledi. Kabloları yenilediklerini ve her seferinde 60 bin lira dolayında zarara uğradıklarını söyleyen Duran Uçar, “son zamanlarda bölgemizde belki ellinin üzerinde hırsızlık olayı yaşandı. Tarlalarımızı suladığımız motorların, trafoların bakır kablolarını çalıyorlar. Başa çıkamıyoruz. Yakalanan hırsızlar da yeterli cezayı almıyorlar. Hırsızlar çalmakla kalmıyor, bazı trafoları da ateşe veriyorlar. Arazi geniş olduğu için kaçma şansları yüksek” diye konuştu.


BALIK AVLAMAYA GELİP KEŞİF YAPIYORLAR

Çiftçiler, Sakarya Nehri’ne balık avlamaya gelen çok sayıda vatandaş olduğunu söylediler. Bunlardan bazılarının gündüz keşif yapıp gece de hırsızlık yaptığını düşünen köylüler, “belki biz de hırsızları görüyoruz. Ama niye balık avlıyorsun diyemiyoruz. Neticede insanların Sakarya’ya balık avlamaya gelmelerine bir mani yok” dediler. Kocahacılı Kooperatifi’nden tarımsal sulama yapan bir çok köyün bulunduğu belirtiliyor. On bin dönümün üzerindeki bir alanın sulandığını söyleyen kooperatif başkanı, “kablolar çalındığında sulama yapamıyoruz, yenilemek zaman alıyor ve ürünlerimiz de zarar görüyor” dedi.

SAKARYA HATTINDA HIRSIZLIK BİTMİYOR

Yenice köyü sakinleri önceki gece şüpheli bir araç gördüklerini ve peşlerine düştüklerini jandarmaya da haber verdiklerini söyledi. Ancak olası herhangi bir iz bulamadıklarını kaydettiler. Aynı güzergahta yer alan Karailyas köyünde de bazı trafolarda kablolar çalındıktan sonra ateşe verilmiş. Sakarya Nehri kenarında tabloları çalınan trafoları gösteren köy muhtarı Mehmet Bol “bu bölgede onlarca trafo var. Ayrıca bazı çiftçilerimizin bireysel olarak tarla suladıkları motopomplar var. Bunların hepsinin kabloları çalınıyor. Çalmakla kalmıyorlar trafoları ateşe veriyorlar. Bizim köyümüzün son zamanlardaki hırsızlıklardan dolayı en az 70 bin liralık maddi kaybı var” dedi. Muhtar Bol, onlarca hırsızları yakalamanın güç olduğunu ancak yakalansa bile yeterli cezai müeyyide uygulanmadığından dert yandı. Bol, “bir gün köyümüzden birilerinin başı belaya girecek diye korkuyoruz, çünkü hırsızlar silahlı olabilir” dedi.

GECE NÖBET TUTUYORLAR

Öte yandan hırsızlık olaylarına karşı önlem almaya çalışan çiftçiler, tarlalarının başında nöbet tutuyorlar. Trafolardaki kabloların çalınma endişesinden dolayı gece evlerine gidemediklerini söyleyen çiftçiler, “şüpheli bir araç bir hareket gördüğümüz jandarmaya haber veriyoruz. Nöbet tutmaktan başka çaremiz yok. Bazı arkadaşlarımız da gece belirli aralıklarla ellerinde silahlarıyla Sakarya nehri hattı boyunca geziyorlar” dediler.

Polatli Postasi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder