21 Mayıs 2014 Çarşamba

Tatarların 70 Yıldır Dinmeyen Acısı: Sürgün

Polatlı'da yaşayan Kırım Tatarları, sürgün edilişlerinin 70’inci yılını münasebetiyle anma programı düzenledi.

Polatlılı Tatarlar, Soma’da meydana gelen maden kazası ve Kırım’ın Rusya’ya bağlanması nedeniyle her yıl geleneksel olarak yaptıkları Tepreş etkinliğini iptal etti. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen anma töreninde, Soma’da meydana gelen maden kazasında hayatını kaybedenler için Kur’an-ı Kerim tilavet edildi.

Polatlı Kırım Türkleri Derneği Başkanı Ali Sait Temurer, Kırım Türklerinin 1300’lü yıllardan bu yana vatanlarından uzaklaştırıldığını söyledi. Temurer, “Kırım Türkleri 27 Şubat 2012 tarihinde 350 bin kişi olarak geri döndüler. Tam yerleştiler, iş güç sahibi oldular bu sefer de Rusya’nın işgali başladı. Zaten 1944 yılında Tatarlar'dan boşalan evlere Rusya’dan gelenleri yerleştirdiler. Aradan geçen 40 yılın ardından nüfus çoğunluğunu sağladılar. Bunları hepimizin bilmesi lazım.” dedi. 22 yıl önce dernekleştiklerini anlatan Temurer, üyelerinden, Kırım Tatar birliği davası için uğraşan derneği sahipsiz bırakmamalarını istedi.

Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Kırım Türklerinin yalnız olmadığını, Polatlı’nın kalbinin Kırım'da olduğunun bilinmesi için bir araya geldiklerini ifade etti. Yıldızkaya, “Rusya sıcak denizlere açılma politikası çerçevesinde büyük bir oyunla Kırım'da zulme başladı. Bugün Kırım Tatarlarının lideri olan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu maalesef ülkesini görmekte zorlanıyor. Bütün dünya bu olaylara sessiz kalıyor. Sadece Türkiye’den cılız sesler çıkıyor.” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder