“GORDION Antik Şehri”, 11 kültür varlığı ile UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirası listesine ekledi.
Bu da Gordion’un gelecekte çok etkin bir turizm alanı olmasını hızlandıracak. Belediyenin Gordion’la ilgili çalışmaları, UNESCO’nun kararı ile daha da anlam kazanmış oluyor.''GORDION'' Antik Şehri”, 11 kültür varlığı ile UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına İlişkin Sözleşme gereğince geçici listeye eklendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi değerleriyle de cazibe merkezi haline gelen Türkiye’nin kültür varlıklarını korumaya ve tanıtmaya yönelik çalışmaları kapsamında, Türkiye’den 12 kültür varlığı daha Dünya Miras Merkezi’ne bildirildi. Belirlenen kriterlerin yanı sıra mimari, tarihi, estetik, kültürel, ekonomik, sosyal, sembolik ve felsefi özellikleri de dikkate alan Dünya Miras Komitesi başvuruları değerlendirdi. Böylece geçici listede 26 olan kültür varlığı sayısı 38’e yükseldi.
GORDİON’U KISACA TANIYALIM
Bölgede yapılan kazılarda elde edilen eserler başkentin tarihinin M.Ö. 8. yüzyılın ortalarına kadar uzandığını göstermektedir. Kent en parlak dönemini M.Ö. 725 ve 675 yılları arasında yaşamıştır. “Kulakları ile ünlü” Midas burada yaşamıştı. Kentin günlük dilde kullanılan bir ünü de “düğümünden” geliyor. Büyük İskender Persleri yenip Gordion’u bağımsızlığına kavuşturmuştu. İskender M.Ö. 333’de kışı Gordion’da geçirdiği sırada Gordios’un bağladığı düğümü kılıcı ile keserek çözmüştü.
BELEDİYENİN ÇALIŞMALARI
Polatlı Belediyesi’nin üç yılı aşkındır üzerinde çalıştığı Gordion’daki kültürel varlıkların korunmasına ilişkin çabası böylece daha da anlam kazanmış oldu. Gordion’a 500 dönümlük alan koruma alanı olarak tescil edildi. Ayrıca bölgede düşünülen 16. Yüzyıl Türk şehri ile termal merkezi projesi ile Gordion’un turizm etkinliği daha da artmış olacak.Polatli Postasi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder