1.500 TL maaşla çalışacak çoban bulunamıyor.Göç nedeniyle nüfusun azaldığı Çankırı’da besiciler, 1.500 lira karşılığında çalışacak çoban bulamıyor.
Çankırı Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Susam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde 1980′li yıllarda 40 milyon nüfusa karşı 44 milyon küçükbaş hayvan olduğunu belirterek, şu anda 75 milyon nüfusa karşı 22 milyon hayvan olduğunu söyledi. Susam, “Yaşanan sıkıntı çoban bulunamamasının doğal sonucudur. Önceden arazisi, hayvanı çok olana kız verilirdi. Çobanlarımıza kız verilmediği için hayvanını satan çoban İstanbul‘a gidiyor. Burada konfeksiyon mağazalarında geçici bir iş buluyor ve ardından evlendiriliyor. Bu durum yıllar geçtikçe bizi köydeki örf ve adetlerimizden koparıyor.Geçim sıkıntısı baş gösterince boşanmalar oluyor” dedi.Köylerde çobanlık yapacak kişilerin neredeyse kalmadığını belirten Susam, “Köyler her geçen gün daha fazla göç veriyor. İnsan sayısıyla birlikte bakıcı olmadığı için hayvan sayısı da azalıyor. Üretici çoban bulamıyor. 1.500 lira verip sigorta yapmamıza rağmen çoban bulamıyoruz. Buna bağlı olarak da hayvancılıkta gerileme yaşanıyor” diye konuştu.
“Çobanlık kursu açılsın”
Ahmet Susam, halk eğitim merkezleri ve meslek uzmanlarının ortaklaşa hazırlayacağı programla çobanlık kursu açılması gerektiğini söyledi. Susam, “Böylece üretici bize gelip ‘bana çoban lazım’ dediğinde elimizde yetişmiş, bu işin eğitimini almış, bilgili, becerili, çobanlar olur. Biz de arkadaşlarımızı üreticiye yönlendiririz. Bu sayede hem küçükbaş hayvan sayımızda artış olur hem bilinçli üretim yapmış oluruz” dedi. Germece köyünde çobanlık yapan Dursun Alıcı ise çobanların sigortası olmadığı için çobanlık yapmak istemeyen çocuklarının Çankırı’yı terk ettiğini ifade ederek, “Devletten bizimle ilgilenmesini istiyoruz” diye konuştu. (AA)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder