13 Nisan 2012 Cuma

Ürün Borsacılığına İlk Adım Polatlı'dan

Türkiye'nin ilk lisanslı hububat depoculuk tesisinin yapıldığı Ankara'nın Polatlı ilçesinde Ürün Borsacılığı'nın ilk adımı atıldı. 

Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı, "Hem ticaret borsasının, hem de lisanslı depoculuk tesislerinin geldiği aşama ürün borsacılığı konusunda bizi memnun etti" dedi.

Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, TMO Genel Müdürü Mesut Köse, TOBB Başkan Vekili Faik Yavuz, bazı üst düzey bürokratlar Polatlı Ticaret Borsası ile Polatlı'daki TMO-TOBB Lisanslı Depoculuk Tesisleri'ni gezdi. Polatlı Borsası ve Polatlı Lisanslı Depoculuk Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Toplu tarafından karşılanan heyet, önce Ticaret Borsası satış salonunda hububat satış işlemlerini izledi. Salon satışının ardından hububat analiz laboratuvarını gezen heyet, burada analizle ilgili bilgiler aldıktan sonra borsanın ve Polatlı tarımının konu edindiği sunumu izledi.



BORSACILIK SİSTEMİNİN GELDİĞİ NOKTA ÇOK İYİ


Polatlı'da Üçpınar mevkiinde bulunan Türkiye'nin ilk lisanslı depoculuk tesislerini gezen Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı ile beraberindekiler, burada yetkililerden sistemin işleyişiyle ilgili bilgiler aldı. Çanakçı, Lisanslı Depoculuk sisteminin Ürün Borsacılığı konusunda önemli bir altyapı olduğuna vurgulayarak, "Borsacılık sisteminin çalışmasını yerinde incelemek için geldik. Hem Polatlı Ticaret Borsası, hem de Lisanslı Depoculuk sisteminin geldiği nokta bizleri memnun etti. Lisanslı depoculuk sisteminin gelişmesini sağlamak, ticaret borsalarımızın daha etkin hale getirilmesini sağlamak için gayret ediyoruz. Bu bakımdan Polatlı'daki potansiyelin çok yüksek olduğunu gördük ve bu da bizi memnun etti. Ürün borsacılığının önemli bir altyapısını görmüş olduk" dedi.

ÜRÜN BORSACILIĞINA ADIM ADIM


TMO ve TOBB tarafından Polatlı'da kurulan 40 bin ton kapasiteli Türkiye'nin ilk lisanslı depoculuk tesislerinde 1,5 yıldır hububat alım ve satım işleri yapılıyor. Depo kiralama usulüyle çiftçiye hizmet veren sistemde, hububat ürünleri değerli evrak üzerinden alınıp satılabiliyor. Lisanslı depoculuktan sonraki aşamanın ürün borsacılığı olduğuna işaret eden yetkililer, böylece Türkiye'de oluşacak olan İMKB modelindeki ürün borasacılığı ile elektronik ortamda alım satımın yapılacağını ve hububat ticaretinin sınır tanımayacağını kaydettiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder