Uzun ve soğuk kış, aşırı yağış hububat ekili alanlara büyük zarar verdi. Kök çürüklüğü, yaprak sararması, boyun kısa olması buğday ekilen alanlarda önemli ölçüde zarara yol açtı. Ancak şu sıralar yağış olması durumunda ekili alanların büyük ölçüde kurtulacağı belirtiliyor.
Polatlı ekonomisinin ve bölgedeki ekonomik yapının temel taşı olan tarımsal üretim, mevsim koşulları nedeniyle umulan gibi olmayacak. Uzmanlar, soğuk ve uzun kış mevsimi ile yoğun yağışların buğday ekili alanlara zarar verdiğini söyledi. Üst gübrenin atılmasından sonra yağış beklediklerini söyleyen uzmanlar, bu günlerde yağış olmaması durumunda zararın çok daha büyük olacağından korktuklarını söyledi. Buğdaylarda yer yer kök çürüklüğü, yer yer yaprak sararması görülüyor. Üstelik geçenlerde 100 km hızla esen rüzgarın da bir çok alanda zarara yol açtı.
REKOLTE DÜŞÜK OLABİLİR
Mevsimsel etkenler nedeniyle Polatlı’da bu yıl buğday üretiminde hayal kırıklığı yaşanabilir. Uzun yıllardır Türkiye’nin en kaliteli buğdayının yetiştiği Polatlı’da, bu yıl kalite konusunda da sorunların yaşanabileceği belirtiliyor. 1 milyon 400 bin dönümlük alanda yapılan hububat üretiminde yaklaşık 500 bin ton dolayında rekolte elde ediliyordu. Bugünlerde yağış olmaması durumunda rakamın düşebileceği kaydediliyor. Üreticiler en çok kalitenin kaybolmasından korkuyor. Rekoltenin düşük olmasından çok kaliteni düşmesiyle daha büyük zarara uğrayacaklarını söyleyen üreticiler, “İnşaallah bereketli yağışlar olur da Allah’ın izniyle üretimde kaliteyi yakalarız” dediler.
SADECE HUBUBAT DEĞİL
Mevsim koşulları sadece buğdaylarda değil diğer ürünlerde de zarara yol açtı. İlçede yaklaşık 3 bin dönümlük alanda şeker pancarı ekimleri yeniden yapıldı. Rüzgarın yer yer kökten söküp götürdüğü pancar ekili alanlar tahrip oldu. Bu nedenle üreticiler tarlaları sürüp yeniden ekim yaptılar. Soğan ise bu yıl büyük kayıplara yol açtı. Üreticiler, pazarlanamayan soğanı boş arazilere dökmek için bile para harcar hale geldiler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder