30 Mart 2012 Cuma

Osmanlı Doneminde Gordion

Ortaçağ döneminde bir emirlik olarak başlangıcından itibaren, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir kontrol sırasında 16. ve 17. yüzyıllarda gücünün yüksekliği ulaşan, 15. yüzyıl ortalarına CE tarafından Anadolu ve Balkanlar'ın en güçlü devleti olarak ortaya çıkmıştı Doğu Avrupa, Yakın Doğu ve Kuzey Afrika'da geniş toprakları. 19. yüzyılın sonlarında gerilemeye, imparatorluğun Sevr Antlaşması'nın şartlarına muzaffer müttefikler tarafından Türk topraklarının bölümü ile tehdit I. Dünya Savaşı'nda kaybeden tarafta oldu, Türk Kurtuluş Savaşı (Kurtuluş Savasi, 1919 - 1923) Mustafa Kemal Paşa (Atatürk) önderliğindeki Türk Ulusal Hareketi tarafından başlatılan ve kazandı. Osmanlı imparatorluğu resmen modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ile 1923 yılında sona erdi.


 Belgesel ve kartografik kaynaklar üzerinde araştırma şüphesiz daha fazla ışık tutacağını rağmen çok az şu anda, Osmanlı imparatorluğu döneminde Gordion bölge hakkında bilinmektedir. Anadolu'da (Anadolu) en büyük idari il içinde yatıyordu. Daha sonra 19. yüzyılın reformlar ile, Ankara'nın ilçe ve alt bölümü (vilayet ve sancak) idari yargı yetkisi altında düştü. Bu noktada, meslek Kalesi Höyüğü batısında hemen yalan Bebi adlı bir köyün, üzerinde duruldu. Korte kardeşler Gordion da kendi araştırmalarının başlayan zaman Bebi hala 19. yüzyılın sonunda işgal edildiğini ve usulüne uygun olarak 1900 da harita üzerinde işaretlenmiş. Yassıhöyük modern yerleşim henüz ortaya çıkmamıştı.
Kurtulus Savasindan Bir Eser
Osmanlı dönemi Gordion tarihinin son bölümde 1921 yılında Sakarya (- 13 Eylül 23 Ağustos) ve iklim mücadeleleri. Bu, Mustafa Kemal ve Fevzi Çakmak komutasındaki Türk ordusunun 1919 yılında Anadolu'da faaliyet göstermeye başlamıştır olan Yunan kuvvetlerinin yenilgisi mühendislik Bağımsızlık, Türk Kurtuluş Savaşı ile büyük askeri nişan oldu. Bebi köyü bu şiddetli eylem sırasında yıkılmıştır. Geniş bir alana yayılmış Arkeolojik kanıtlar, tilki deliği, harcanan kabukları ve Truva'da 1915 Gelibolu seferi için kanıt anımsatan bir az kayıpla içerir.
Bu Yazi http://sites.museum.upenn.edu/gordion/ sitesinden Ingilizceden Turkceye cevrilmistir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder