25 Temmuz 2012 Çarşamba

Sarıgöl'de "İyi Tarım Uygulaması" İncelemesi Yapıldı


Manisa-Sarıgöl'de 2003 yılında kurulan MİM-TARIM Şirketi, kendilerine ait 70 dekar üzüm bağında ve Ankara-Polatlı'da 300 dekar soğan, Afyon ilinde 300 dekarlık alan üzerinde iyi tarım uygulaması yaparak, Tarım Bakanlığı'na müracaat etti.


Tarım Bakanlığı'nın yetkilendirdiği ECAS Belgelendirme Limitet Şirketi tarafından bir ekip Sarıgöl'e
gelerek, MİM-TARIM'a ait üzüm bağlarında incelemelerde bulundu. Konu ile ilgili bilgi veren ECAS Belgelendirme Limitet Şirketi Türkiye Ülke Müdürü Baş Denetçisi Özlem Tekinaslan, "Amacımız, İyi tarım uygulamalarındaki kriterleri yerinde görerek denetlemekteyiz. İyi tarım uygulamalarında çiftçilerimizin 251 kriteri yerine getirmesi gerekmektedir. Bunlardan bazıları, çiftçi üzüm bağında veya diğer ürünleri yetiştirdiği alanlarda; insan ve hayvan refahını göz önünde tutacak. sağlıklı ürünler yetiştirecek, hijyenik kuralları yapacaklar. İlaç ve gübre kullanımı uzmanlar tarafından denetlenecek. Tarım ilaçları kullanıldığında çevreye zarar vermeyecek kalıntı bırakmayacak. Çiftçiler eğitim almalıdır. İlaç ve gübre depoları insana zarar vermeyecek şekilde olacak. Toprak ve su analizleri yapılmış olmalıdır. İlaçlamalar ve gübrelemeler bu analizlere göre yapılmalıdır. Bu kriterler çok. İyi tarım uygulaması belgesi alan çiftçilere dekar başına kapalı alanlarda 100 TL, açık alanlarda dekar başına 25TL destekleme verilmektedir. İyi tarım belgesi alan çiftçilerimize kredi aldıklarında faiz indiriminden yararlanmak, hak vergisinden muaf olmaktadır. İyi tarım uygulaması belgesi alan çiftçilerimiz ayrıca, tarım ekipman desteğinden yararlanmakta ve 20 puan almaktalar. Bunun için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekir. Sarıgöl ve Alaşehir ilçelerinde yaklaşık 600 çiftçiyi iyi tarım uygulaması nedeniyle denetlemekteyiz" dedi.

MİM-TARIM Şirketi Sahibi Aytekin Doğrul, "İyi tarım uygulaması yapmaktayız.2003 yılından bu yana organik üzüm, soğan ve patates yetiştirmekteyiz. İyi tarım uygulaması belgesi alarak ürünlerimizi belgelendirmeyi amaçladık. İyi tarım uygulaması belgesi alan toplu veya bireysel üreciler ürünlerini büyük marketlere rahatlıkla satabilecek. Bir firma olarak istenen tüm kriterleri yerine getirdik."dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder