31 Temmuz 2012 Salı

Kenneth Sams, Vaşkanlığa Veda Ediyor!

Yassıhöyük Köyü’nde Frig Medeniyetinin Başkenti Gordion’da kazı çalışmalarını yürüten North Carolina Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Gordion Arkeolojik Kazı Başkanı Prof. Dr. G. Kenneth Sams, bu yıl sonu itibariyle kazı başkanlığından emekli oluyor. 


Geçtiğimiz gün Sams’ı, Yassıhöyük Köyü’nde görevli arkeologların
kaldığı geleneksel Türk mimarisiyle inşa edilmiş, içerisi folklorik tarzda döşenmiş, kireçle badanalı o meşhur Beyaz Ev’de ziyaret ettik. Haber merkezimize kısa bir açıklama veren Gordion Kazı Başkanı Kenneth Sams: “1967 yılında Yassıhöyük Köyü alanından bulunan Antik Gordion Kentine geldim. 45 yıldır arkeolog olarak kazı çalışmalarına katılıyorum. 45 yılın son 24 yılını ise Gordion Arkeolojik Kazı Başkanı olarak geçirdim. Bu yaz sezonu kazı çalışmaları sona erdiğinin ertesinde başkanlıktan emekli olacağım. Daha sonraki yıllarda Gordion’a kazı üyesi olarak gelmeyi planlıyorum,”sözlerine yer verdi.

Sams: Gordion’un önemi tartışılmaz!

Gordion’u ilk keşfeden Körte kardeşler olmuş. Kentte kısa süren bir kazı gerçekleştirmiler. Daha sonra 20. yüzyılın ikinci yarısında R. Young, G. Kenneth Sams ve Mary Voigt gibi arkeologlar tarafından Gordion kazıları devam etmiş.Höyüğün çok az bir kısmı kazılabilmiş. Etrafı surlarla çevrili olan kentin, görkemli bir giriş kapısı vardır. Kent içerisinde çok sayıda megaron planlı yapı bulunmaktadır,kazılar çok daha uzun yıllara yayılarak sürdürülecektir,”dedi. Prof.Dr. G. Kenneth Sams:Gordion kentinin tarihsel süreçte oynadığı rol çok önemlidir. Frigler, MÖ. 1200’lü yıllarda Trakya üzerinden Anadolu’ya girmişlerdir. Bunu takip eden yıllarda Eskişehir, Afyon, Kütahya, Ankara illeri içerisinde kalan topraklara yerleşirler. MÖ. 8. yüzyıl ortalarında, söz konusu coğrafyada güçlü bir devlet kuran Phrygler’in, bilinen ilk kralı Gordion şehrinin kurucusu da olan Gordios’tur. Gordios’un oğlu Midas döneminde, Phrygler oldukça güçlenmişler. Ancak Midas, MÖ. 7. yüzyıl başlarında Anadolu üzerine akınlar yapmakta olan Kimmerler’e karşı başarılı olamamış ve Kimmerler başkent Gordion’u ele geçirerek yağmalamışlardır. Bu sırada Midas, üzüntüsünden boğa kanı içmek suretiyle yaşamına son vermiştir. Bu olay, Frig Krallığı’nın yıkılmasına yol açar. Bölge daha sonra sırasıyla Lydia, Pers, Büyük İskender ve ardıllarının egemenliği altına girmiştir. Büyük İskender, MÖ. 334 yılında çıktığı Asia Seferi sırasında Gordion’a uğramış ve kışı burada geçirmiştir. Büyük İskender, Gordion’u ele geçirdikten sonra kentteki “kördüğümü” bir kılıç darbesiyle çözmüş ve kehanette belirtildiği gibi dünyanın büyük bir kısmına egemen olmuştur. Etrafı surlarla çevrili olan kentin, görkemli bir giriş kapısı vardır. Kent içerisinde çok sayıda megaron planlı yapı bulunmaktadır,kazılar çok daha uzun yıllara yayılarak sürdürülecektir,”dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder