11 Temmuz 2012 Çarşamba

300 Yıldır Ankara Keçisi Yetiştiriyorlar...

Demir Ailesi dedelerinden kalma bir geleneği sürdürerek 300 yıldır Ankara Keçisi yetiştiriyor. Çokören Köyünde yaşayan aile, geleneği çocuklarına da aktarmayı planlıyor.



Çokören Köyünde çiftçilik yapan Demir Ailesi, 300 yılı aşkın süredir Ankara Keçisi yetiştiriyor. Dededen kalma bir gelenek haline gelen keçi yetiştiriciliğine hiç ara vermeyen Demir Ailesi, ticari amaçtan çok bu işi bir tutku haline dönüştürmüş. Yaklaşık 1000 baştan oluşan sürüye sahip Demir ailesi keçilerin tiftiğinden faydalanıyor. 3 kardeş ve yeğenleriyle birlikte hem çiftçilik hem de hayvancılık yaptıklarını belirten Demir ailesinin reisi Mehmet Ali Demir, Ankara Keçisi yetiştirmenin kendilerinde bir sevda olduğunu söyledi. Dedelerinden kalma hayvanları hiç değiştirmediklerini belirten Demir, “Oğlakları tutup yaşlı olanları satıyoruz. Böylece dedelerimizden kalan bu hayvanları hiç bırakmadan yetiştirmeyi sürdürdük.” dedi. Bölgede kendilerinden başka Ankara Keçisi yetiştiren olmadığını belirten Demir, “Bu iş çok kazandırmıyor. Keçinin tiftiğini satıyoruz. Bir hayvandan bazen 5 kiloya kadar tiftik alıyoruz. Eskiden bir kilo tiftik bir kilo altına eşdeğerdi. Şimdi öyle değil. Ama çok seviyoruz ve yapmaya devam ediyoruz” diye konuştu. Hayvanları otlatacak mera alanlarının her geçen gün azalmasını en büyük sıkıntıları olarak gösteren Demir, “Bu hayvanlar kışı fazla sevmez. Yazın meralarda otlatırız. Ancak mera alanlarının sürülmesiyle otlatacak alan kalmıyor. Yine de keçi yetiştirmeye devam edeceğiz. Ayrıca bizden sonra çocuklarımızda devam edecek” ifadelerini kullandı.

Ankara Keçisi özellikleri

13. yy'de Anadolu'ya Türkler tarafından Hazar Denizinin doğu bölgesinden getirmiştir. Orta Anadolu'nun iklim özelliklerine uygun olduğundan burada gelişmiş ve buraya özgü bi' hayvan olma özelliğini geliştirmiştir. Ankara keçisi Ankara'nın tüm bölümlerinde yetişmekle birlikte en çok Beypazarı'nda bulunur. Adından dolayı Türkiye'nin ve Ankara'nın bilinirliğini dünyaya yaymıştır. Evcil keçi ırklarından birisidir. Diğer adıyla tiftik keçisi de denir, yaklaşık 35-40 kg. ağırlığındadır. Uzun, ipek gibi beyaz tüyleri için yetiştirmeciliği yapılır. Ankara Keçisi, öncelikle tiftik verimi için yetiştirilir. Bunun yanında eti, sütü ve derisinden de yararlanılır. Bir hayvandan 2-3 kg, tekelerden ise 6 kg'a kadar tiftik alınır. Orta Anadolu ve özel olarak Ankara Bölgesi Tiftik Keçisi yetiştiriciliği için uygun bir bölgedir. Ankara Keçisi step iklimi sever. Alçak, bataklık ve rutubetli iklimlerde tiftik keçisi ırk özelliklerini kaybeder, tiftiği kabalaşır, parlaklığı gider. Bu nedenle deniz kıyısı bölgelerine yaklaştıkça tiftik keçisinin sayısı azalır ve yerini kıl keçisine bırakır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder