20 Haziran 2012 Çarşamba

66,5 Kuruş Çiftçiyi İkiye Böldü

Tarım Bakanı Mehdi Eker TMO müdahale fiyatını açıklamış ve Anadolu Kırmızı Sert buğday en düşük ton başına 665 liradan işlem görecek demişti. 


Peki, Türkiye’nin tahıl ambarlarından biri olarak kabul edilen Polatlı’da bu fiyat nasıl karşılandı? Polatlı üreticisi geçen yıla bakıldığında rekolte açısından bu yıl oluşan tablonun daha vahim olduğunu biliyor. Bu noktada açıklanan fiyat yeterli bulunuyor. Ancak, açıklanan rakamı beğenmeyenlerde yok değil. Geçmiş yıllara bakıldığında bu sene fiyatının pek değişmediğini düşünen üreticiler, “Masrafımız çok, girdiler çok fazla açıklanan fiyat proteini yüksek buğday baz alınarak açıklandı. Bu yıl buğdayımızın durumu ortada. Bizler yine tüccarlara yönlendirildik.” Dedi.

BU FİYATI BEKLEMİYORDUK

Görüşlerini aldığımız çiftçilerden açıklanan müdahale fiyatı ile ilgili olumlu görüş bildiren üreticiler, Bu sene için açıklanan fiyatı beklemediklerini dahi söylediler. Çiftçiler, “Bu yıl çektiğimiz sıkıntılar ortada. Sadece Polatlı’da değil Türkiye’nin değişik yörelerinde buğday yetiştiricileri geçen yıla oranla rekolte de sıkıntı yaşıyor. Bunun üzerine yurt dışı ile de ticaret yapılıyor. Açıkçası bu tablolar karşılığında devletin müdahale fiyatını bu oranda tutacağını düşünmemiştik. Şimdi iş ürünlerimizin protein değerinde. Proteinde bir sıkıntı yaşamaz isek masraflarımızı kurtarabiliriz.” Dediler.

MASRAFLARIMIZ ÇOK FAZLA

Açıklanan fiyatı yeterli bulmayan üreticilerin isyanı ise masraflarının çok olması. Verilen desteklerin harcamalarının çok altında kaldığını söyleyen üreticiler, “Açıklanan fiyat geçen yıla göre pek iyi gibi görünse de öyle değil. Bu yıl geçen yıla oranla masraflarımız çok fazla. Devletin verdiği desteklemeler yetmediği için çoğumuz bankalardan kredi aldık. Kullandığımız mazot zaten ateş pahası. Bu yıl rekolte oranı geçen yıla göre yarı yarıya daha az. Bu durumlar göze alındığında kara, kara düşünüyoruz. Tüccarlarında açıklanan bu fiyatın üstünde bir fiyat sunacağını da düşünmüyoruz. 2003 yılında verilen fiyat 35 kuruştu. Sene 2012. on yıllık zamanda yapılan artış yüzde yüz bile değil. Varın ötesini siz düşünün.” Dedi.

Polatli Postasi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder