Toydemir Köylülerinin Kırımdan getirdikleri Tatar örf ve adetlerini yaşatma ve genç nesillere aktarma gayesiyle, her yıl geleneksel olarak düzenledikleri Kırım Hatıra Ormanı Tepreş şenliği önceki gün yoğun bir katılım ile sona erdi. Toydemir köyü tepreş şenliğine İlçe Kaymakamı
Gürsoy Osman Bilgin, Belediye Başkanı
Yakup Çelik, Belediye başkan yardımcıları
Ali Öztürk ve Şaban Yılmaz, Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma Cemiyeti Merkez Genel Başkanı
Tuncay Kalkay, Polatlı İl ve İlçe meclis üyeleri, İlçe Müftüsü
Mehmet Muslu, AK Parti ilçe başkanı
Faruk Bilici, MHP İlçe başkanı
Mürsel Yıldızkaya, CHP ilçe başkanı
Ömer Lütfü Türker, Çeşitli Oda ve Dernek Başkanları ile Polatlı ve Ankara’nın değişik ilçelerinden çok sayıda davetli katıldı.
BU YIL GENEL MERKEZİN AĞIRLIĞI HİSSEDİLDİ
Bu yıl organize edilen Toydemir Köyü tepreş şenliğinin diğer yıla göre farklılığı Kırım Türkleri Derneği genel merkezinin bu yılki tepreşe ağırlığını koymuş olmasıydı. Getirilen sanatçılarda, Satışı yapılan ürünlerde genel merkez başrolü oynadı. Tepreş şenliği Köy imamının Kuran okuması ile başladı. Daha sonra İlçe müftüsü Mehmet Muslu Tepreş duası okudu. Sonra da günün anlam ve önemini belirten konuşmalara geçildi.
Köyün tarihsel yapısının anlatıldığı sunum gerçekleştirildikten sonra, Sırasıyla Köy Muhtarı Hilmi Coşkun, Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma Cemiyeti Merkez Genel Başkanı Tuncay Kalkay, Belediye Başkanı Yakup Çelik ve Kaymakam Gürsoy Osman Bilgin birer konuşma yaptı.
COŞKUN TEŞEKKÜR ETTİ, KALKAY ‘ASLINIZI UNUTMAYIN’ MESAJI VERDİ
Toydemir Köyü Muhtarı Hilmi Coşkun yaptığı konuşmada: “ Öncelikle organizasyonumuza destek veren Kırım Türkleri derneği genel merkezimize teşekkür ederim. Daha sonra yine bizleri yalnız bırakmayarak her türlü desteklerini esirgemeyen Kaymakamımız Gürsoy Osman Bilgin’e ve Belediye Başkanımız Yakup Çelik’e de ayrı, ayrı teşekkürü borç biliyorum. Şu anda tepreşimizi kutladığımız alan içerisinde ki ağaçlandırma ve türlü çalışmalarda emeği geçen tüm dostlarımı da şükranlarımı sunuyorum.” Dedi. Ardından gelen konuşması ise Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma Cemiyeti Merkez Genel Başkanı Tuncay Kalkay oldu. Kalkay, yaptığı konuşmada: “Burada ki tüm Kırım tatar halkı belki 100 belki de 200 yıl önce topraklarından kopup geldiler. Onlar, Ne vatanlarını, ne bayraklarını, ne dillerini, ne dinlerini ne de örf ve adetlerini unuttular. İşte bizler bu yüzden birlik ve beraberliğimizi her geçen gün daha da pekiştirmek zorundayız. Toydemir tepreşimizin bolluk, bereket ve daha çok kardeşlik getirmesini temenni ediyorum.” Dedi.
‘BU TEPELERDE KANDİLLER YANAR GECELERİ ŞEHİTLERİN BAŞUÇLARINDA’
Belediye Başkanı Yakup Çelik, ise yaptığı konuşmada Toydemir Köyü ve civarında ki yaşanmış tarihe vurgular yaptı. Çelik: Şu anda üzerinde bulunduğumuz topraklar mübarek topraklar. İstiklal savaşının çok sıcak bir şekilde yaşandığı topraklar. Buraların vatan edilmesi elbette şehit vermekle mümkün olmuş. Benim köyümde hemen bu köyün arka tarafında doğusunda kalır. Gören gözler bilir ki, Bu tepelerde geceleri kandiller yanar şehitlerin başucunda. İşte bu topraklarda şehit düşmüş insanların anısını yaşatmak ve onların neden bu topraklar için canlarından geçtiğini iyi anlamak bizim görevimizdir. Kırım derneğimizin Toydemir köyümüzde düzenlediği ve geleneksel hale getirmeye çalıştığı Tepreş, Yalın bir eğlence, yalın bir buluşma olmanın ötesinde yakın tarihe ilişkin hatırlatmaların olduğu bir gün olarak yaşanmalıdır. 2011 yılında aramazdan ayrılan Kırım Derneği genel merkezi başkanı Dr. Ahmet İhsan Kırımlı’ya da Allahtan rahmet diliyorum. Kendisinin sadece kırım tarlarına değil ülkesine de büyük hizmetleri olmuştur. Toydemir köyü muhtarımızın bu alanda kullanılması için ağaç talebi tarafıma ulaşmıştır. Kısmet olursa en kısa zamanda bu talebi ve diğer eşyaların konması için depo ve mescid taleplerini de değerlendirmiş olacağız.” Dedi.
BİLGİN: GELENEK VE GÖRENEKLERİN YAŞAMASI ÖNEMLİ
İlçe Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin’de bir konuşma yaptı ve şunları söyledi: “Polatlımızda çok çeşitli gruplarımız mevcut. Bu gruplarımız arasında Kırım Türklerimizde ayrı bir yer tutmakta. Bu gün yaklaşık 10 köyümüzde ve ilçe merkezimizde Kırım kökenli vatandaşlarımız ikamet etmekte ve Kırım Türklerimiz Polatlı'nın asli unsurlarından birini oluşturmakta. Yaklaşık yüzyılı aşkın bir süredir Polatlı'da bulunan Kırım asıllı vatandaşlarımız ilçemizin en çalışkan, devletine en bağlı yaptığı işi en iyi şekilde yerine getiren ve daima bizlere yardımcı olan çok kıymetli arkadaşlarımızdır. Ve Polatlı'ya geleli yüz yıl ve Kırımdan çıkalı belki yüz elli yıl olan değerli vatandaşlarımız, Kırım geleneklerini kültürlerini hiçbir zaman unutmamışlar ve bugünde unutmadıklarını bizlere gösteriyorlar. Özellikle genç kardeşlerimiz geleneklerini, göreneklerini, adetlerini, yemeklerini gelecek nesillere aktarma hususunda tepreş vasıtasıyla güzel aktivitelere içerisinde bizlere de sunmaktadırlar.” İlçe Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin daha sonra, Tepreş şenliklerinin bir adeti olan kalakay tıkırdattı. Kaymakam Bilgin’in yuvarladığı kalakay uzun süre devrilmedi. Buda inanışa göre, bu yılın bolluk ve bereket içerisinde geçeceği anlamı taşıyordu. Tepreş şenliği daha sonra yöresel sanatçıların sahne alması ve hep birlikte oyunların oynanması ile şenlik havasında devam etti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder