12 Mayıs 2012 Cumartesi

Polatlılı Kuyumcular Vatandaş Altın Alımını Hızlandırdı

Küçük yatırımcının en iyi limanlarından birisi olan altın bu defa yatırımcısını son 4 ayın en fazla düşüşü ile meraklandırdı. 

Altının geçtiğimiz yıllara göre bu aylarda yükselişte olduğu ve bu yıl tam tersine yükselişinin aksi inişe geçtiğine dikkat eden ilçemiz kuyumcuları bu noktada daha önce altına yatırım yapmış vatandaşların zararda, ancak yeni altın alanların ise önümüzdeki günlerde yükseliş beklenen altında kara geçebilecekleri üzerinde durdular.

Bizlerde altın piyasasının ilçede yaşanan son durumunu Polatlı’lı altıncıların ağzından dinledik. Yıllardır ilçemizde esnaflık hayatının sürdüren ve kuyumculuk sektöründe de hizmet veren Gürsel Kuyumculuk yetkilileri altın fiyatlarının yılın en düşük seviyelerinde ilerlediğini ve Mayıs ayı içerisinde de düşüşün devam edebileceğine dikkat çektiler. Gürsel Kuyumculuk olarak altın satışlarının fiyatların düşmesi ile birlikte altın yatırımcısına büyük imkan sağladığına dikkat çeken yetkililer “Bizler özellikle yaz dönemine girdiğimiz şu günlerde her yıl altın fiyatlarının yükselişine şahit olduk. Özellikle geçtiğimiz yıl bu dönemlerde altın günlük hatta saatlik yükselişlerle yatırımcısına büyük oranda kazançlar sağlamıştı. Fakat bu yıl petrol fiyatlarının da düşmesi altın fiyatlarına da yansımış olacaktır ki altın fiyatları sizlerinde takip ettiği gibi her gün düşmektedir. Bu da vatandaşımızı küçük yatırımcısını tekrar altına yönlendirmiştir” dediler.


Diğer yandan yurt genlinde altın yorumları da büyük oranda düşüşten yana görünüyor. Altın, Yunanistan'da Syriza partisinin lideri Alexis Tsipras'ın hükümeti kurma görevini almasının kemer sıkma çabalarının raydan çıkacağı endişelerini artırmaso sonucu son bir ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Gümüş fiyatları da düştü.

Tsipras, uluslararası yardım koşulu olarak kemer sıkma tedbirlerini destekleyen iki parti olan Yeni Demokrasi ve Pasok ile koalisyon kurmayacağını açıkladı. Tsipras, sol ile yapılacak koalisyonun büyümeyi desteklemek için bankaları millileştireceğini, istihdamda yapılan reformları fesh edeceğini ve kurtarma konusunda atılan adımları iptal edeceğini kaydetti. Altın geçen hafta, Avrupa'da yoğunlaşmakta olan borç krizinin küresel büyümeyi yavaşlatacağı ve enflasyonu hedge etmek için altına yönelik talebi azaltacağı endişeleri ile yüzde 1.2 düşmüştü.

St. Paul, Minnesota'da Country Hedging piyasa analistlerinden Sterling Smith, "Piyasa, Yunanistan ve Fransa'da liderlerin değişmesinden dolayı çok sinirli ve bu, kurtarma çabalarının tekrar başa dönebileceği anlamına geliyor" dedi ve "İnsanlar riskten kaçınma modunda" değerlendirmesinde bulundu.

Haziran vadeli altın kontratları yüzde 1.4 düşerek, New York saati ile 08:50'de, Comex piyasasında ons başına 1,615.90 dolara indi. Bu seviyede bir kapanış olursa, kontratlar 4 Nisan'dan bu yana en hızlı kaybı göstermiş olacak.

Temmuz teslimatı gümüş kontratları yüzde 2.1 düşerek Comex'te ons başına 29.49 dolara indi ve 23 Nisan'dan bu yana en büyük düşüşünü göstermeye yöneldi.

Piyasalarda Yunanistan ve Fransa’daki seçimlerin olumsuz yansımaları izlenirken altın fiyatlarının buna çok tepki vermediğini ve düşüşlerin yaşanmadığını görüyoruz. Bunun altın cephesinde iki etkisi olabilir. Ya altın cephesinde diplerde bulunmamız gerekir yada altında dolardan kaynaklı bir yükseliş gözlemlenebilir. Yani 2, etkisinde bir Q3’ten söz edebiliriz. Fakat bunun için altındaki yükselişlerin sert yada devamlı olması gerekmektedir.

Günlük bazda baktığımızda haftalık pivot noktamız olan 1647 seviyesinin altında kaldığımız sürece satışların etkili olmasını bekliyoruz. 1629 seviyesi kırıldığında 1622 seviyesi test edilecektir. Yukarıda haftalık pivot noktamız olan 1647 seviyesinin üstüne çıktığımızda 1651 seviyesi sağlam direnç vazifesi görecektir. İlk seansta 59100 seviyesine yöneldikten sonra 58600-59000 aralığında hareket eden İMKB 100 Endeksi, günün ikinci yarısında en yüksek 59325 puanı gördükten sonra satış baskısı ile karşılaştı ve 58714 puana kadar gevşedi. Ulusal 100 Endeksi, günü 58749 puan ile (yüzde 0.10) 60 puan ekside tamamladı. İşlem hacmi birinci seansta 827.605.564 TL, ikinci seansta 1.103.177.134 TL olurken, toplam işlem hacmi 1.930.782.698 TL olarak gerçekleşti. Hafta sonu yapılan seçimlerden çıkan sonuçlar sonrası Avro Bölgesi borç krizinin geleceğine yönelik belirsizliklerin artması bugün yurtdışında karışık bir seyir izlenmesine yol açarken, İMKB olumlu gelen sanayi üretimi verilerinin de etkisiyle daha dirençli bir görünüm sergiledi.

İspanya hükümeti İspanya'nın varlık bakımından en büyük üçüncü bankası Bankia'ya el konulacağı haberlerini yalanlayarak, sadece kötü varlıklardan temizleneceğini açıklasa da, yurtdışında tedirginlik yarattı. Yunanistan'da hükümet kurma çabalarının sonuçsuz kalması satış baskısına yol açarken, öğleden sonra Radikal Sol Kolaisyon (SYRIZA) Lideri Alexis Tsipras'ın hükümeti kurma yetkisi almasının ardından yaşanacak gelişmeler takip ediliyor. Almanya'daki sanayi üretimi rakamlarının beklentilerin üzerinde gelmesi de satış baskısını sınırladı.

DOLAR, AVRO, FAİZ VE ALTIN FİYATLARI

Piyasanın kapanışı itibariyle Kapalıçarşı'da 1,7740 liradan alınan dolar 1,7770 liradan, 2,3050 liradan alınan avro 2,3100 liradan satılıyor. Serbest piyasada önceki kapanışta 1,7640 lira olan dolar güne 1,7610 liradan, 2,3020 lira olan avro da güne 2,2960 liradan başlamıştı. Uluslararası piyasalarda altının onsu 1.614,23 dolardan işlem görüyor. Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören gösterge kağıdı 5 Mart 2014 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemlerinin basit getirisi yüzde 9,26, bileşik getirisi yüzde 9,47 seviyesinde bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder