25 Temmuz 2012 Çarşamba

Takı Olayı Düğünleri Öldürüyor

Polatlı'da düğün salonları işleten Ramazan Akyüz, düğün takılarının alacak ve verecek gibi algılandığını, bazen düğün kartlarına "Senin düğününde şunu taktım sen de aynısını takacaksın" diye notlar bile yazıldığını söyledi. Akyüz, "Takı olayı düğünleri öldürüyor" dedi.


İşletmeci Ramazan Akyüz, bugünkü durumun devam etmesi halinde gelecek 10 yılda düğün kültürünün sona ereceğini söyledi. Akyüz, geçmişte düğünlerin çok kalabalık olduğunu en uzaktaki akrabaların bile geldiğini anlatırken, "Şimdi çember daraldı, birinci ve ikinci derecede akrabalar geliyor sadece. Bunun sebebi ekonomik koşullar ve değişen kültür. Yakında sadece nikah şeklinde düğünler olacak" dedi.


Ramazan Akyüz, düğünlerde evlenen çiftlere katkı olsun diye yapılan takıların birer alacak verecek meselesi olarak algılanmaya başlandığını anlattı. Akyüz, "Bırakın takıları, düğün pastasını bile söylüyorlar. İnsanlar düğünlere giderken kasetleri izliyorlar, 'Acaba filanca bana ne hediye getirdi' diye bakıp ona göre hediye alıyorlar. Özellikle son yıllarda takılar umulduğu gibi çıkmadıysa, salon kirasında bile sorunlar çıkmaya başlıyor. Bence takılar düğün kültürünü öldürüyor, takı kaldırılmalı" diye konuştu.

Düğünlerde takıların kaldırılması ve bunun yerine sandık konulmasının daha uygun olacağını söyleyen Ramazan Akyüz, böylece sandıklara kapalı zarflar atılacağını ve kimin ne hediye verdiğinin bilinmeyeceğini söyledi. Bunun iki taraf için de hayırlı olacağını söyleyen Akyüz, "Böylece mahcubiyet duygusu da ortadan kalkar" dedi.

Mevcut duruma göre düğünlerin aileler için bir külfete dönüştüğünü, hatta anne ve babaların evlenen çocuklarını borçlandırdıklarını belirten Akyüz "Düğünden sonra takılar bozduruluyor, harcanıyor" diye konuştu.

Ramazan Akyüz, ekonomik açıdan külfet haline gelen düğünler nedeniyle davetli sayısında da önemli ölçüde azalma görüldüğünü söyledi. Geçmişte bütün akrabaların düğüne katıldığını, son zamanlarda ise birinci ve ikinci derecede akrabaların dışında düğüne katılımın olmadığını vurguladı. Akyüz, "eğer yüz düğün yapıyorsak, bunun 70'inde davetli kişilerin sayısı 50'yi veya 100'ü geçmiyor" dedi.

Akyüz, kurduğu yeni yayın sistemi ile evde yatalak olanlara, yurt dışında veya Polatlı dışında olup da düğüne gelemeyenlere canlı yayınla düğünü izlettiklerini de söyledi. İnternet aracılığı ile kurdukları sistemle düğüne gelemeyen aile büyüklerinin evde yatarken düğünü canlı olarak izlediklerini belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder